bir sürü haller içinde...

29 Nisan 2014 Salı

uzman görüşü

Valla meslekte 10 yılı devirip doktorayı bitirmeme birkaç sene kalmışken azıcık atıp tutacam kimse kusura bakmasın..

Geçen bir arkadaşım bir yazı paylaşmış, bir uzmanın çocuğunuzu dudağından öpmeyin mesajlı bir yazısı.. Evvet kesinlikle katılıyorum düşünceleri ile okudum yazıyı.. Lakin yorumlara geldiğimde sinirlerim zıplamaya başladı.. Bu ülkede aldığın eğitimin, mesleki tecrübenin, gördüğün vakaların bir önemi yok.. Sosyal bilimlerden bir konu ise herkesin bir görüşü var ve KESİNLİKLE DOĞRU!!!! Tartışılamaz, aksi iddia edilemez.. Onun görüşü ya; doğru olmaması mümkün olamaz.. Üstelik az buçuk eğitim seviyesi yüksekse, okuyordur o.. uzmanlıkları kendilerinden menkul insanlar, herkese uygun paket program kitaplarını yazıyor ya.. koç ünvanı verilen okullardan mezun kişiler tvlerde, sosyal medyada konuşuyor ya..

Gerçekten şarlatanları gördükçe cinlerim ayaklanıyor ama, bir de bilenlere saygısı olmayanlar bana bütünüyle Y.K. Karaosmanoğlunun yaban romanını çağrıştırıyor..

Neyse yorumlarda benim anam-babam prof. beni çocukluğumdan beri dudağımdan öptüler, siz sapıklar... içerikli yazılar mı istersiniz, çocuğun vücut bütünlüğünden bahsedip sünneti destekliyorsunuz mu istersiniz.. ve de cevap olarak sünneti desteklemiyorum mu istersiniz.. ne ararsanız var!!!

Aslında tüm mevzuların içeriği yaşadığın yerde saklı.. Hangi toplumdasın, çocuğun hangi toplumda yaşayacak, normlar bireysel zihinlerde değil, toplumsal dinamiklerle şekillenir.. Norm ne?? Herkesin dudaktan öpüştüğü bir ülkede mi yaşıyorsun, çocuğunu dudağından öpmeye neden ihtiyaç duyuyorsun? Çocuğun bu konudaki algısı ne??

Evet bazı şeyler küçük çevrelerimizde normal olabilir. Evet aile içinde sadece ona özgü ritüel ve kurallar belirlenir ve evet sosyal bilimlerde hiçbir koşulda 2+2=4 diyemezsin.. Kesinlikle böyledir, dönüşü yoktur şeklinde bir determinizm pek de gerçekçi değildir. Dolayısı ile yazdığım her şeyin arkasında olmakla birlikte kesinlik bulunmadığını, sadece yüksek olasılıklardan söz ettiğimi özellikle belirtmek isterim.. Risk alma hakkınız saklıdır!!!

Çocuğun dudaktan öpülmesi, hatta herkes tarafından, her şart ve koşulda öpülmesi uygun bir tavır değildir değerli okuyucu. Öncelikle bunun çocuktaki algısı bunu normal görmektir. Herkesin kendisini dudağından öpebileceğini, bunun bir sorun olmadığını düşünüp istismara açık hale gelmesidir. Ayrıca cinselliği anlamada, cinselliğin, aşkın, karı-kocalığın anne-babalıktan farkını, diğer insanlardan farkını algılayışında karmaşa yaşamasına neden olur.. Roller birbirinden farklıdır, her rolde farklı tavırlar gösterilmelidir. Rollerin birbiri ile karışması, sınırların içiçe geçmesi sorunları doğurur.. Sadece cinsellik değil sorun, beden ilk sınırımızdır.. Beden bütünlüğümüz isteğimiz dışında aşıldığında tüm sınırların geçişken olduğu algısı oluşur, güven sarsılır..

Çocuklar güven duygusunu oluşturabilmek için kesin sınır ve belirli, net rol davranışlarına ihtiyaç duyarlar.. İhtiyacım olduğunda anne/baba gelir, anne/baba beni besler, temizler, sakinleştirir, canımın acısına çözüm bulur, beni sever.. Diğerleri (babaanne, anneanne, dede) de beni sever, ama onlar farklı gibi.. Anne-babanın ayrı bir sistem olduğu, onların kendisi dışında bir yaşamsal düzlemde bulunduğu algısı da: anne-baba birlikte yatar, anne-baba dudaktan öpüşür (ki bunu da sürekli olarak görmesini desteklemiyorum) ile gelişirken ilerleyen yıllarda çeşitli rollerde kendi davranışlarını oluşturmasına rehber olmasının yanında, kendi sınırlarının da olduğu bilincini geliştirir. ki sınırlar onları istismara karşı korunaklı kılar ve yaşlarının, gelişimlerinin, duygusal bilinçlerinin üzerinde bilgi edinip, rollere girip sorumluluk almalarını engeller.. Anlayabileceğinin üzerinde bilgi (doğru da olsa) çocuk için travmatiktir.. Anlaşılmayan şey korkutur..

Ve çocuk sosyalleşmeye başladığında herkes gibi olmak ister.. Farklılık onun için anlaşılmazdır. Herkes çocuğunu dudağından öpmüyor, dudağından öpmek istediğim insanlar benden kaçıyor farkındalığı özgüven ve özsaygı algısında sorunlar yarattığı gibi deviant (türkçe karşılık bulamadım, normalden sapan diye çevirmiş google) etiketi benimsemesine hatta ileride de bu etikete uygun davranmasına neden olabilir..

Evet bir dudaktan öpme ile geldiğimiz nokta bu.. Sapkın bir evladın olsun istemiyorsan dudağından öpme!!! değil tabi ki dediğim yanlış yaptığımız her konu bize psikolojik problem olarak dönseydi işten başımızı alamazdık (gerçi gene alamıyoruz ama :) tabi ki her şeyin dönüşü, çözümü var.. Ama gereklilik meselesi..

İki çift kelam da sünnet üzerine edesim var..Çok uzun bir yazı oldu ama :)

Konu gene yaşadığın yer ve topluma geliyor.. Çocuğu farklılıklar ile boğuşmaya, farkını kabul ettirme savaşına çok küçük yaşta sokmak bana dürüst gelmiyor.. Bir önceki paragrafta belirttiğim gibi neden kendini etikelesin ki.. ya da kendini kabul ettirmek için yalan söylesin (ki sünnetsiz çocukların arkadaşlarına sünnet olduklarını/olacaklarını söylediklerini çok gördüm) Sınırlarımız aslında toplumun bize çizdiği kadardır. Sünnet yaşadığı yerde kabul ve değer gören bir olguysa zorlamanın anlamı ne? Kız sünneti için aynı şeyi söyleyemem bundan. Değersizleştirir çünkü ama erkek sünneti değerini arttırır.. Amma ve lakin bunun üzerine yapılan espri ve pipisel geyikler sınır aşmaktır, en basit anlamıyla..

Yazacak daha çok şey var.. Tam olarak anlatamadığımı hissttiğim kimi olgular ve daha pek çok mevzu.. Ama bu yazı şimdilik bu kadar olsun.. Daha yolumuz uzun.. :))


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkürler....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...